besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub Književna luka, susret #2 – Osam planina

Čitateljski klub Književna luka, susret #2 – Osam planina

Književna luka se otisnula putem Osam planina Paola Cognettija te se vratila s mrežom punom dojmova.

U utorak, 9. travnja članovi novoosnovanog čitateljskog kluba ponovno su se usidrili u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin kako bi na stol izbacili svoje dojmove o pročitanom romanu.

Dvorana je postala luka u kojoj su se Klubu pridružila tri nova člana: Ivana, Elena i Bojan. Uz razgovore ugodne, čitatelji su iščitali Cognettijev tekst kao mapu na kojoj su razaznali ključne odrednice Osam planina: kontrast idealiziranja prirode nasuprot surovosti planina, odnos protagonista s očevima i majkama, odnos između Pietra i Bruna kao dva protagonista kojima planine život znače, Pietrov dokumentaristički pristup u opisivanju planina i života na njima te legendu o titularnih osam planina kao centra svemira. Upravo se kroz metaforu osam planina nastojalo doći do smisla legende, gdje su pojedini članovi vidjeli Pietra kao protagonista koji nastoji osvojiti svaki vrh, dok je Bruno zadovoljan s osvajanjem jednog, onog spiritualno najvišeg i najtežeg, vrha. Koplja su se lomila oko sazrijevanja protagonista od dječaka do muškarca, a pažnja se pridodala kako objektivno Pietro pristupa priči. Gotovo pa novinarski, što protagonist posuđuje od svog pisca (ili pak pisac posuđuje svom protagonistu), on ispisuje prijateljstvo tri desetljeća u stvaranju, jednu intimnu (lišenu ikakvog sentimentalizma) mikropovijest lokacije izgubljenoj na Alpama. No, unatoč opisu koji kroči između novinarskog govora i liricizma te priči o dvoje prijatelja, većina putnika Književne luke nisu bili oduševljeni pogledom na Cognettijeve Osam planina. Vrhunsko napisan, od teksta su ipak očekivali više, da ih, kao što je pogled na planine oduševio protagonista, tekst ostavi bez riječi. Ipak, među članovima posade bilo je i članova koji su otkrivali čar penjanja kroz tekst i upili ljepotu Cognettijeve misli s vrha. Povratkom u književnu luku, članovi su složni u mišljenju da je tekst vješto napisan te da posjeduje tendenciju da oduševi druge čitatelje koji će se pronaći putem Osam planina.


Nakon osvajanja prvog vrha, pod vodstvom Tonija Juričića, posada se otisnula putem sjeverne Amerike, gdje će ih dočekati Shirley Jackson u „Oduvijek živimo u dvorcu“.


Kao mjesto ponovnog susreta, posada će se vratiti u polivalentnu dvoranu Gradske knjižnice Labin 7. svibnja u 18:00.

Tko zna, na putu možda naiđu na još pokojeg člana željnog da se usidri u Književnu luku!


Izvještaj je pripremio voditelj Kluba Toni Juričić.

Kalendar događanja

Lipanj
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.