besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub Književna luka, susret #4 – Kolebanje smrti

Čitateljski klub Književna luka, susret #4 – Kolebanje smrti

Klub Književna luka nastavlja okupljati zaljubljenike u književnost. Kratak osvrt na posljednje druženje kojemu je u fokusu bio roman „Kolebanje smrti” Josea Saramaga donosi nam članica Zlata Jurcan Vukelić.     

U utorak je održano još jedno prekrasno druženje naše "Književne luke" usidrene u našoj lijepoj labinskoj knjižnici. Bio je to već četvrti susret s našim voditeljem i moderatorom Tonijem, koji je ovaj put još jače i dublje zaveslao pučinom našeg lijepog modrog mora i pripremio nam za ljetnu lektiru, na "leđero", dvije nove podeblje knjige okrenute naopačke!
Intrigantni i slojevit pristup kojim je zagolicao našu maštu shvatila sam kao igru a tako i svi članovi naše luke, uvijek u velikom broju prisutni i budni. No, autora ćemo doznati tek na kraju što budi našu skoru dječju radoznalost i maštu. Malo smo se poigrali skrivača. Znamo da upravo kroz igru nastaju najveća književna djela. Mudro, Toni...


Na četvrtom susretu, vrlo konstruktivno i razigrano, uz smijeh i šalu, naša je zadaća bila prokomentirati zadano štivo -  satirički roman portugalskog književnika i nobelovca J. Saramaga pod neobičnim naslovom "Kolebanje smrti". Na ovom lijepom i ozbiljnom druženju i pristupu književnosti, što autor zaslužuje, naši su članovi aktivno i oštroumno komentirali pročitano štivo, zajedno svi kao jedan, što priliči jednoj takvoj heterogenoj grupi, koja se, iako subjektivno ali i s razlikama, ipak složila u nekim razmišljanjima. Ideja i tema su vrlo intrigantne, te sam naslov pobuđuje pažnju, strah i razmišljanje. Ukratko, Saramago ne bi bio Saramago da nije čarobnjak riječi i teksta, kako mu samo ime kaže. Na neobičan i jedinstven način uvodi nas u fabulu i sadržaj knjige, gdje je naznačen tek jedan datum, 31. 12., kojim pokreće i započinje svoj literarni pohod. Smrt, protagonistica romana, vrhunski je odigrala svoju ulogu secirajući društvo s pojedincima i cjelokupnom društvenom zajednicom, od najnižih do najviših slojeva. Na spomenuti datum objavljuje da prestaje djelovati na ljude. Njena je moć velika i djelotvorna! Nastaje opći kaos među ljudima. Nered. Slom. Preispitivanja. Društvo se raslojava na segmente. Preispituje se kako dalje. Raslojava se čak i rečenica koja bez interpunkcijskih znakova upućuje na fokus problema. Smrt se poigrava do samog kraja knjige. Morbidna i sofisticirana. Vraća se i oživljava samu sebe. Šalje ponovno pisma smrtnicima! Ipak, u zapletu i kulminaciji na samome kraju, zaljubljuje se u violončelista. Dvoumi se. Koleba... Spava s njim. Kako dalje? Što odabrati? Smrt ili život? Život ili smrt? I donosi odluku! Da pobjedi samu sebe! Da voli i nastavi živjeti... Jer život uvijek pobjeđuje!  

Sljedeći susret članova Kluba održat će se 10. 9., nakon ljeta. Jedva čekamo! Knjiga koju nam je naš Toni pripremio je naslov "Dvori od oraha" Miljenka Jergovića. Samo 670 stranica. Mudro. Hvala, Toni.
Ugodno i veselo ljeto svima!


Kalendar događanja

Srpanj
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon. i čet.: 12– 19h
Uto., sri. i pet.: 8– 14h
Sub.: 8 – 12h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.