Veličina teksta | Visoki kontrast | Reset
8
2
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Proglašeni laureati natječaja za kratku rudarsku priču „100XSRETNO“

Proglašeni laureati natječaja za kratku rudarsku priču „100XSRETNO“

Jutros je na Krvovoj placi održano svečano proglašenje laureata natječaja kojeg je povodom 100-te obljetnice Labinske republike Grad Labin raspisao u suradnji s Gradskom knjižnicom Labin.

Tema natječaja bila je „100 X SRETNO!“ inspirirana 100-tom obljetnicom Labinske republike te stoljetnom rudarskom tradicijom Labinštine. 

Kako je prvotno bilo najavljeno, današnja svečanost proglašenja trebala se održati u nešto drukčijem obliku, u sklopu poetskog recitala na Krvove place, no zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa, svečanost proglašenja pobjednika održana je u nešto skromnijoj varijanti.

Dr.sc. Ivana Nežić, predsjednica povjerenstva natječaja pismom se obratila okupljenima te istakla kako je za potrebe ocjenjivanja rukopisa pristiglih na natječaj 100 X SRETNO! za najbolju kratku priču inspiriranu stotom obljetnicom Labinske republike Grad Labin oformio tročlano povjerenstvo. Njegovi su članovi Silvia Fiamengo, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i diplomirana bibliotekarka, ravnateljica Gradske knjižnice Labin, ustanove koja je bila i suorganizator natječaja, zatim Toni Juričić, prvostupnik kulturologije i magistar komparativne književnosti, te Ivana Nežić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije i doktorica kroatistike, koja je imenovana i predsjednicom povjerenstva.

Povjerenstvo je na procjenu i ocjenu dobilo ukupno pristiglih 14 rukopisa koji su se odlikovali različitim opsegom, strukturom, jezičnim varijetetom kojim su pisani, kao i različitim pristupima kojima su se pozabavili zadanom temeljnom inspirativnom idejom. Na temelju čitanja rukopisa i međusobnih izmjena mišljenja Povjerenstvo je donijelo odluku o dodjeljivanju prva tri mjesta.

Prvo mjesto zauzeo je rukopis naslovljen "Besmrtnici" autora Daniela Mohorovića, drugo je mjesto dodijeljeno rukopisu naslova "Nas koštar" autorice Rine Miletić , dok je na trećemu mjestu rukopis s naslovom "Miko" autorice Emiljane Vozila Mohorović.

Laureatima se, ali i svima koji su sudjelovali i poslali svoje zanimljive i vrijedne priče, zahvalila zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada te istaknula:

„Danas je točno mjesec dana od početka obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike, a mi se opet nalazimo na istom mjestu, tu gdje je sve započelo. Osim uređenja Krvove place koja je odmah postala popularno mjesto boravka Labinjanima, svjetlosnih instalacija po cijelom gradu, izložbe likovnih umjetnika, nismo zanemarili ni one koji vole pisanu riječ. Grad Labin je objavio natječaj, a ovo su rezultati. Četrnaest kratkih priča, četrnaest autora, jako puno likova, radnji, emocija. I jedna zajednička poveznica: Labinska republika. Dragi Daniel, teta Rina, Emiljana, meritali ste! Hvala svim autorima koji su nam poslali svoju priču i na taj način obilježili s nama ovaj veliki jubilej.“

Laureatima su uručene  vrijedne nagrade, poklon bonovi za kupnju knjiga u iznosu od 1000 za prvo, 750 za drugo i 500 kuna za treće mjesto, godišnja članarina u Gradskoj knjižnici Labin i poklon paketi Grada Labina „100 X SRETNO“.

Nagrađene kratke priče možete pročitati na sljedećim poveznicama:

Besmrtnici

Nas koštar

Miko
Kalendar događanja

Svibanj
1 2 3 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 20 21
22 23 24 26 27 28
29 30 31

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-632
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

PON-PET: 8-19h
SUB: 8-13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.