besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Izjava o pristupačnosti

Na temelju članka 9. Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/19.) Gradska knjižnica Labin objavljuje 

IZJAVU O PRISTUPAČNOSTI

Gradska knjižnica Labin nastoji, a kao tijelo javnog sektora je i obvezna svoju mrežnu stranicu učiniti pristupačnom u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 17/19; dalje u tekstu: Zakon) kojim se u nacionalno zakonodavstvo preuzima

Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL EU, L 327, 2. 12. 2016.).

Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na mrežnu stranicu Gradske knjižnice Labin (www.gk-labin.hr).

Gradska knjižnica Labin kontinuirano radi na poboljšanju korištenja stranice www.gk-labin.hr s ciljem da postane pristupačnija za osobe s manje mogućnosti, u uvjerenju da svaka osoba ima pravo na dostojanstven, ravnopravan i samostalan život.

Stupanj usklađenosti

Mrežna lokacija www.gk-labin.hr usklađena je u većoj mjeri sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Ispunjen je veći dio zahtjeva europske norme EN 301 549 V1.1.2 (2015-04), ali uz neke iznimke.

Pristupačnost na stranici www.gk-labin.hr 

-          Prikaz sadržaja web stranice prilagođen je veličini zaslona, odnosno prilagođava se razlučivosti ekrana

-          U gornjem desnom uglu stranice se nalazi lebdeća ikona pristupačnosti, koja u svakom trenutku omogućava izmjenu postavki ovisno o potrebama.

Odabirom ikone ponuđene su sljedeće mogućnosti:

·         Povećaj tekst

·         Smanji tekst

·         Sivi tonovi

·         Visoki kontrast

·         Negativni kontrast

·         Svijetla pozadina

·         Podcrtaj poveznice

·         Čitljiv font

·         Reset. 

Nepristupačan sadržaj 

-          Na mrežnim stranicama nije osigurano optimalno korištenje čitača zaslona za desktop i mobilne platforme, za osobe s oštećenjem vida

-          Nijedna stranica nije prilagođena za navigaciju putem tipkovnice

-          Mnogi dokumenti objavljeni u obliku PDF datoteka nisu potpuno pristupačni, npr. u pogledu kontrasta i upotrebe boja i strukture teksta. U PDF datotekama koje su dobivene skeniranjem otežana je ili nedostaje mogućnost čitanja s pomoćnim tehnologijama

-          Na stranicama ne postoji mogućnost korištenja glasovnih naredbi kojima bi se olakšala pristupačnost osobama s motoričkim poremećajima, kroničnim bolestima i višestrukim teškoćama

-          Na pojedinim stranicama, gdje ima više teksta, nisu umetnute slike povezane sa sadržajem kako bi se olakšalo razumijevanje teksta osobama koje izvorno koriste hrvatski znakovni jezik te se uz sadržaj ne koriste ikone ili drugi grafički sadržaji koji olakšavaju njegovo razumijevanje i označavaju mu svrhu

-          U skladu s člankom 3. Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora , PDF datoteke koje su objavljene prije 23. rujna 2018. Gradska knjižnica Labin kvalificira kao arhivu te su one izuzete od primjene. 

Podizanje razine pristupačnosti 

Gradska knjižnica Labin nastavlja sa stalnim poboljšanjima dostupnosti mrežnog sjedišta www.gk-labin.hr kako bi i osobe s određenim invaliditetom, starije osobe ili osobe s određenim smetnjama u percepciji mogle nesmetano koristiti mrežno sjedište, a sve iz uvjerenja da svaka osoba ima pravo na neovisan, dostojanstven, ravnopravan i udoban život. 

Unatoč uloženim naporima Gradske knjižnice Labin da sve sadržaje mrežne stranice učini dostupnim, odnosno pristupačnim,  neki se sadržaji još nisu u potpunosti prilagodili najstrožim standardima pristupačnosti, a u potpunom skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora od 23. rujna 2019., što je posljedica trenutačnog nepronalaženja najprikladnijeg i optimalnog rješenja. 

U daljnjim kontinuiranim nadogradnjama i poboljšavajući korisničko iskustvo mrežnog sjedišta www.gk-labin.hr Gradska knjižnica implementirat će što je moguće veći broj preporuka za unapređenje pristupačnosti i nastojati podići razinu pristupačnosti u najvišoj mogućoj mjeri, primjenjujući relevantne standarde pristupačnosti mrežnih stranica. 

Priprema ove Izjave o pristupačnosti 

Izjava je prvi put pripremljena i objavljena 17. kolovoza 2020., u skladu s Predloškom izjave o pristupačnosti koji je usklađen s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora te utvrđen Provedbenom odlukom komisije EU 2018/1523 od 11. listopada 2018. 

Izjava je 16. prosinca 2022. zadnji put preispitana i ažurirana u skladu s implementiranim poboljšanjima na mrežnim stranicama mrežnog sjedišta www.gk-labin.hr. 

Za pripremu ove Izjave korištena je metoda samoprocjene koju je provela Gradska knjižnica Labin. 

Gradska knjižnica Labin će redovito ažurirati ovu Izjavu po otklanjanju razloga zbog kojih su pojedini sadržaji bili nepristupačni. 

Povratne informacije i podaci za kontakt 

Ako na internetskim stranicama Gradske knjižnice Labin uočite nesukladnost sa zahtjevima pristupačnosti koja nije navedena u ovoj Izjavi o pristupačnosti, možete nas o tome obavijestiti kontaktiranjem Službenika za informiranje Gradske knjižnice Labin putem e-mail adrese ppi@gk-labin.hr. Pri tome navedite sljedeće podatke: 

-          vaše ime i e-mail adresu

-          adresu (URL) stranice ili dokumenta koja sadrži nesukladnost sa zahtjevima pristupačnosti

-          opis uočene nesukladnosti sa zahtjevima pristupačnosti. 

Gradska knjižnica Labin će na vašu obavijest odgovoriti u roku od 15 dana od dana zaprimanja obavijesti. 

Postupak praćenja provedbe propisa 

Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti i nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti jest Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske. 

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest  ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ove mrežne stranice, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem elektroničke pošte: pristupacnost@pristupinfo.hr.

Kalendar događanja

Lipanj
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.